Schenkerij de Beurs is een  grand café, ontmoetingspunt en cultureel café ineen en Le Mélangeur is een speciaalzaak van koffie, thee en chocolade.

Het is gevestigd in het oude beursgebouw, centraal gelegen aan het Marktplein 14/16 in Geldermalsen.

Beurs
Schenkerij de Beurs, de nieuwe vaste locatie voor Cultureel Cafe Geldermalsen (foto: ©Christiaan Oomen)

Het assortiment in de winkel Le Mélangeur bestaat uit diverse soorten koffiebonen en vers gemalen koffie,  losse thee, handgemaakte bonbons, theepotten, perculators, espressomachines, aardewerk, porselein, chocolade, boeken en veel meer heerlijke delicatessen.

Schenkerij de Beurs biedt heerlijke koffie of thee met Limburgse vlaai, maar ook een lekker ontbijt, lunch, borrel met een hapje of een high tea.
Het terras ligt direct in het centrum op het marktplein, dicht bij de Linge en tevens het kruispunt van diverse wandel- en fietstochten door de Betuwe.

Historie van de beurs

Geldermalsen groeide hard in de negentiende eeuw. Er kwam een weekmarkt op de vrijdag en Geldermalsen had ook een drukke paardenmarkt, die druk bezocht werd door de gunstige ligging van het dorp. Bij die groei van Geldermalsen hoorde ook de bouw van een beurs. In 1888 werd het eerste gedeelte van de Beurs geopend. Hier vond de afzet van agrarische producten, zoals graan, boter en eieren plaats. Boeren kwamen met paard en wagen de spullen aanleveren. De Beurs was toen ook al een soort multifunctionele ruimte, net als tegenwoordig het geval is. In de avonduren werd de ruimte bijvoorbeeld gebruikt voor uitvoeringen van de zangvereniging, bij het licht van olielampen. Ook was er toneel met bal na met muziek van de schutterij uit Tiel. In september 1899 werd het tweede deel van de Beurs in gebruik genomen. De data zijn buiten op de gevel te lezen.

Het gebouw heeft door de loop van de tijd vele functies en bewoners gehad. Zo werden in de Eerste Wereldoorlog Belgische vluchtelingen tijdelijk in het beursgebouw ondergebracht, en later ook Franse vluchtelingen . Voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog werden in 1939 militairen ondergebracht achter in het gebouw was de keukenvoorziening, de ‘snertillerie’. Ook gemeentewerken zat jarenlang in de Beurs, net als Grafica, de SNS bank, een opticien en een videotheek. Sinds 2008 is Le Mélangeur in de Beurs gevestigd als winkel & schenkerij en vanaf 1 Mei 2017 is het horeca gedeelte omgedoopt naar Schenkerij de Beurs.